ΠΡΟΤΑΣΗ για υιοθέτηση Οριζόντιας Ψηφοφορίας: Ως ΔΗ.ΑΝ.Α. ζητούμε καθαρές θέσεις από όλες τις Κινήσεις.

Posted in Ανακοινώσεις

Η υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας με την παροχή του δικαιώματος στα μέλη για επιλογή υποψηφίων της προτίμησής τους ανάμεσα σε υποψήφιους διαφόρων συνδυασμών αποτελεί την ικανοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος των μελών του κλάδου.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που και η ΔΗ.ΚΙ (και τώρα ως ΔΗ.ΑΝ.Α.)  διαχρονικά, εδώ και 3 εκλογικές αναμετρήσεις, προτείνει την εφαρμογή της Οριζόντιας Ψηφοφορίας, είτε σε απόλυτη είτε σε περιορισμένη εφαρμογή. Τις 3 εναλλακτικές  προτάσεις  που επίσημα τις έχουμε καταθέσει στην Διακινησιακή Επιτροπή Καταστατικού και αυτή την τριετία, τις είχαν για να τις μελετήσουν και όλα τα μέλη του Δ.Σ. ΠΟΕΔ από τον περασμένο Δεκέμβριο.  Αυτό καταθέσαμε ξανά στο τελευταίο Δ.Σ. και οι υπόλοιπες Κινήσεις ζήτησαν χρόνο να μελετήσουν τις προτάσεις μας  και να τοποθετηθούν στο επόμενο Δ.Σ. Ελπίζουμε η απάντηση τους να μην είναι απλά θετική «αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου παραπέμπονται για τις επόμενες εκλογές». Αυτή την απάντηση την έχουμε ακούσει και τις προηγούμενες τριετίες!!! `

Το αίτημα αυτό πηγάζει κατά πρώτο από την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας με τη συχνή αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος και την συνακόλουθη συνύπαρξη των εκπαιδευτικών με μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Αυτή η ιδιαιτερότητα έχει ως αποτέλεσμα την αλληλογνωριμία των συναδέλφων, την ενίσχυση σχέσεων συνεργασίας και την δυνατότητα για να εκτιμήσουν τις ικανότητες και τα χαρίσματα του καθενός. Επομένως, για μεγάλη μερίδα συναδέλφων το υφιστάμενο σύστημα ψηφοφορίας με την υποχρεωτική επιλογή υποψηφίων από ένα και μόνο συνδυασμό  κρίνεται ως αρκετά περιοριστική τόσο για το ατομικό δικαίωμα της επιλογής όσο και για την δημοκρατική αρχή της επιλογής των ικανότερων.

Κατά δεύτερο, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών θεωρεί ότι τα συνδικαλιστικά αιτήματα ως επί το πλείστων,  δεν έχουν ιδεολογικές αποχρώσεις, γεγονός που αποδεικνύεται από την ίδια την ιστορία αφού υπάρχει σχεδόν πάντα συναντίληψη ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στην στρατηγική.

Επιπλέον, η υιοθέτηση της Οριζόντιας Ψηφοφορίας θα δώσει στα μέλη την ευκαιρία ανάδειξης ικανότερων και ανθρώπων γενικότερης αποδοχής γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της  ποιότητας στελεχών της ΠΟΕΔ με ανάλογες επιπτώσεις ως προς την αποτελεσματικότητα της Οργάνωσης αλλά και στον περιορισμό αχρείαστων αντιπαραθέσεων.

Η ΔΗ.ΑΝ.Α. πιστεύει πως με την ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ  δεν αφαιρείται το δικαίωμα των μελών να επιλέξουν την Κίνηση της αρεσκείας τους, απλά τους παραχωρείται το επιπλέον δικαίωμα για μια ευρύτερη επιλογή η οποία ενισχύει  και σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζει τη δημοκρατία.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ…ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ!!! Ως ΔΗ.ΑΝ.Α. ζητούμε καθαρές θέσεις από όλες τις Κινήσεις.