Πρόταση ΔΗ.ΑΝ.Α. για καταστατικές αλλαγές…καιρός να πάμε την ΠΟΕΔ μπροστά!!!

Posted in Ανακοινώσεις

Η ΠΟΕΔ, με μια δομή ξεπερασμένη πλέον, και έχοντας  ανάγκη να μπει στη νέα εποχή, το αμέσως επόμενο βήμα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αφορά τον εκδημοκρατισμό και αυτό ξεκινά από το Καταστατικό της. Είναι με λύπη πουν ως ΔΗ.ΑΝ.Α. παρακολουθούμε τα αρμόδια Σώματα της Οργάνωσης μας να βρίσκονται σε αδράνεια για το θέμα αυτό, και άλλη μια 3ετία να έχει περάσει χωρίς να παρθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν απέναντι στο εκλογικό  μας σώμα. 

Υπενθυμίζουμε  ότι μια από τις αποφάσεις,  τριών ΠΣΓΑ που καθόρισαν το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔ (2017-2020), ήταν και οι αλλαγές στο  Καταστατικό της ΠΟΕΔ. Ενώ έχει παρθεί απόφαση από την ΠΣΓΑ ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018 θα έπρεπε, όχι μόνο η Διακινησιακή Επιτροπή Καταστατικού να κωδικοποιήσει, να συμπληρώσει και να οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις για αλλαγές στο Καταστατικό της Οργάνωσης, αλλά και να τις έχουν ψηφίσει  τα αρμόδια Σώματα της και κάποιες από αυτές τις αλλαγές η βάση των εκπαιδευτικών.  Πέρασαν 3 χρόνια από τότε χωρίς υλοποίηση της απόφασης.

Και ενώ η Διακινησιακή Επιτροπή Καταστατικού από τη στιγμή που πήρε εντολή, εργάστηκε ικανοποιητικά, κατά την άποψη μας, και μετά από 8 συνεδρίες της (6/12/2018 - 14/10/2019) παρέδωσε τις εισηγήσεις της, το Δ.Σ. ακόμη να πάρει καμιά απόφαση.

Ως ΔΗ.ΑΝ.Α. είχαμε εκφράσει αρκετές φορές την αντίδραση μας για την καθυστέρηση στο να παρθούν αποφάσεις,  αλλά και την απογοήτευση μας για την περιφρόνηση και τη  μη αξιοποίηση της εργασίας που έχει κάνει η Διακινησιακή Επιτροπή όλους αυτούς τους μήνες.

Η ΔΗ.ΑΝ.Α. καλεί για άλλη μια φορά το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ  άμεσα να αποφασίσει την διαδικασία που θα ακολουθήσει για τις αλλαγές αυτές (ποια θέματα/ άρθρα θα πάνε προς αλλαγή, ποια Σώματα θα κάνουν τις αλλαγές αυτές, σε ποια χρονικά πλαίσια….) και να προχωρήσεις στις αλλαγές που μπορούν να γίνουν από το Δ.Σ. ή ΠΣΓΑ, με άμεση ισχύ. Τα υπόλοιπα θέματα  που θα πρέπει να αποφασίσει η ΠΓΣΜ (τα ίδια τα Μέλη της ΠΟΕΔ) θα πρέπει να τεθούν την ίδια μέρα με την εκλογική αναμέτρηση (γιατί μόνο εκεί μπορούν να τεθούν τα θέματα που θέλουν αυξημένη συμμετοχή και αυξημένες πλειοψηφίες), με άμεση ισχύει σε κάποια (π.χ. 4ετία- 5ετία  εκλογών/ οριζόντια ψηφοφορία) και κάποια από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση (π.χ. αλλαγή των Σωμάτων). 

Αν όλοι εννοούμε αυτά που διακηρύττουμε και πιστεύουμε πραγματικά πως το παρόν Καταστατικό της ΠΟΕΔ  χρειάζεται ανανέωση και εκσυγχρονισμό, θα πρέπει να προχωρήσουμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις μας. Ο χρόνος μας περιορίζει  μέχρι τις εκλογές  του Σεπτέμβρη  αλλά υπάρχει!!!