Άρθρα

8. Συμβασιούχοι-Αντικαταστάτες

Posted in ΔΗΚΙ

Άρθρο

H Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών θέτει ενώπιον της ΠΣΓΑ της ΠΟΕΔ τα κυριότερα και επείγοντα θέματα που αφορούν στους συμβασιούχους και αντικαταστάτες καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς ψήφιση:

Στελέχωση – Διορισμοί
Απαίτηση για εφαρμογή της δέσμευσης της κυβέρνησης (στα πλαίσια της οποίας έγινε και αποκοπή μισθού για εφαρμογή της) όπως επαναδιοριστεί ο ίδιος αριθμός συμβασιούχων. Χαιρετήσαμε ως Κίνηση την απάλειψη της μιας διδακτικής περιόδου από τα Μνημόνιο που θα οδηγούσε δεκάδες συναδέλφους μας στην ανεργία και δεχθήκαμε παθητικά την κλιμακωτή μόνιμη αποκοπή του 0.8-2% στις μισθούς και τις συντάξεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων έναντι της δέσμευσης του επαναδιορισμού των συμβασιούχων. Να θυμίσουμε σχετικά ότι η ΔΗ.Κ.Ι επέμενε σε έκτακτη εισφορά. Οι λιγότερες απολύσεις δεν είναι λύση για εμάς. Αναμένουμε πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα κάνει ότι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε διαφορετική περίπτωση η ΠΟΕΔ θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά με κάθε μέτρο που έχει στη διάθεση της.

Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άτομα που είναι διορισμένοι από τον Σεπτέμβρη του 2008 και είναι ακόμα αντικαταστάτες. Τα άτομα αυτά με την σύμβαση που θα πάρουν το Σεπτέμβρη συμπληρώνουν 6 χρόνια συμβασιούχοι. Η μονιμοποίηση τους οικονομικά δεν κοστίζει καθόλου στο κράτος, αφού πολύ απλά αλλάζουν μόνο «όνομα» και από συμβασιούχοι ονομάζονται μόνιμοι επί δοκιμασία. Αυτό θα πρέπει να είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ΠΟΕΔ, εφόσον μιλούμε για άτομα που βρίσκονται πολύ ψηλά στον κατάλογο και δεν έχει ποτέ αμφισβητηθεί μέχρι στιγμής η ανάγκη εργοδότησής τους. Αντίθετα η μη μονιμοποίηση τους στοιχίζει στους ίδιους πάρα πολύ και θα μπορούσε να πει κανείς πως υπάρχει ξεκάθαρη και κατάφορη αδικία εις βάρος τους. Το γεγονός ότι δεν έχουν μονιμοποιηθεί, εκτός του ότι συνεχίζουν να καλύπτουν μόνιμες ανάγκες παραμένοντας στην αβεβαιότητα δημιουργεί αλυσιδωτά και άλλα προβλήματα. Οι μονάδες μετάθεσης τους δεν ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα και τα 6 αυτά χρόνια αρκετοί από αυτούς είναι εκτός έδρας. Αυτό όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στη ίδια την υπηρεσία στο μέλλον και αυτό θα πρέπει να είναι ακόμη ένα βασικό επιχείρημα. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και στις νηπιαγωγούς που κλήθηκαν φέτος κάποιοι να αναλάβουν σε πολλές περιπτώσεις καθήκοντα διευθυντή και συνεχίζουν να είναι συμβασιούχοι.

Το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της ΠΟΕΔ αρχής γενομένης από σήμερα. Οι μονιμοποιήσεις αν θα γίνουν θα πρέπει να αποφασιστούν από το καλοκαίρι και δεν έχουμε αρκετό καιρό. Από αύριο θα πρέπει το θέμα να μπει το ψηλά στην ατζέντα αρχίζοντας ένα κύκλο επαφών τόσο με το υπουργείο όσο και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα οποία πρέπει ακριβώς να εξηγηθεί η κατάσταση ως έχει. Το γεγονός πως τα άτομα αυτά δικαιούνταν από πέρσι μονιμοποίηση και αυτή παγοποιήθηκε επίσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Το γεγονός πως ήδη γίνονται σκέψεις από το Υπουργείο Οικονομικών για Παγοποίηση προσλήψεων στο δημόσιο μέχρι το 2016 θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τόσο στα κοινοβουλευτικά κόμματα όσο και στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας πως η μονιμοποίηση ανθρώπων που εξυπηρετούν μόνιμες ανάγκες εδώ και μια πενταετία δεν μπορεί να θεωρηθεί από τον οποιοδήποτε ως νέα πρόσληψη.

Τέλος η ΠΟΕΔ θα πρέπει να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει νομικό υπόβαθρο για διεκδίκηση μονιμοποίησης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Η αποφυγή απολύσεων που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε ακόμη και δεχόμενοι αδιαμαρτύρητα την επιβολή επιπλέον αποκοπής για να το πετύχουμε δεν θα έχει κανένα νόημα αν την ίδια στιγμή δεν διασφαλίζονται σιγά-σιγά ένας συγκεκριμένος αριθμός από όλους αυτούς τους συμβασιούχους που κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να μην μείνει κανένας αδιόριστος.

Θα πρέπει λοιπόν αν το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας είναι αρνητικό με ανακοίνωση της η ΠΟΕΔ να στρέφεται εναντίον όσων (κυβέρνησης, κομμάτων , υπουργείου) δεν στήριξαν αυτή την προσπάθεια . Ταυτόχρονα εξουσιοδοτείται το Δ.Σ για λήψη όποιων άλλων μέτρων κριθούν απαραίτητα μη εξαιρουμένων και των απεργιακών.

Επιπλέον θα πρέπει το Υπουργείο ή τα κοινοβουλευτικά κόμματα (όποιοι τελικά θα φέρουν την ευθύνη της απόρριψης, αν οι μονιμοποιήσεις δεν γίνουν) να καλεσθούν δημόσια να μας εξηγήσουν και το σκεπτικό της απόφασης τους. Μήπως τελικά δρομολογούνται και άλλα πράγματα που δεν μας έχουν παρουσιαστεί; Αν προσέρχονται στον διάλογο με ειλικρίνεια και αν όσα διακηρύττονται εδώ και καιρό είναι όντως σωστά τότε είναι η στιγμή να το αποδείξουν. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.


Ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου συνταξιοδότησης για τους συμβασιούχους
Να καταγραφεί και μόλις το επιτρέπουν οι συνθήκες να διεκδικηθεί!

Μονάδες μετάθεσης συμβασιούχων
Η μη μονιμοποίηση μεγάλου αριθμού συμβασιούχων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στο σύστημα των μεταθέσεων. Συσσωρεύονται μονάδες που δεν φαίνονται πουθενά , συνάδελφοι παραμένουν αδικαιολόγητα εκτός έδρας και θα υπάρχουν και αλυσιδωτά προβλήματα και στους υπόλοιπους συναδέλφους στο μέλλον. Αν οι μονιμοποιήσεις δεν συνεχίσουν να γίνονται κανονικά θα πρέπει να διερευνηθούν από την ΠΟΕΔ άλλοι τρόποι που να επιλύουν το πρόβλημα και να αίρεται η δυσμενής μεταχείριση των συμβασιούχων συναδέλφων.


ΙΔΑΒΕΠ - Προαιρετικό Ολοήμερο – Ανεργιακό
Τα άτομα που δουλεύουν στο προαιρετικό ολοήμερο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για τις διακοπές και είναι αδιανόητο να μην δικαιούνται να εγγραφούν άνεργοι. Τους υποχρεώνουν να είναι άνεργοι εκείνο το διάστημα και δεν τους αφήνουν και να εγγραφούν ως τέτοιοι. Η μεταφορά του ταμείου αδειών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα μπορεί να αποτελέσει μερική λύση. Ο διάλογος στον οποίο η ΠΟΕΔ έχει ήδη αρχίσει για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να συνεχιστεί και να έχει κατάληξη πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

Τα ίδια ισχύουν και για τους αντικαταστάτες όσο αφορά το ανεργιακό. Εδώ όμως δεν υπάρχει το θέμα του ταμείου αδειών και αυτό που πρέπει να απαιτηθεί είναι ξεκάθαρα η επαναφορά των όσων ίσχυαν μέχρι στιγμής. Το συμβόλαιο που τους δίνεται πριν τα Χριστούγεννα π.χ. γράφει ξεκάθαρα ότι θα αντικαταστήσεις τον τάδε συνάδελφο για αντικατάσταση ΟΧΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 22/12