Ιστορικό

Posted in ΔΗΚΙ

ΔΗΚΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΔΗ.ΚΙ) εκφράζει ευγνωμοσύνη και αποτίει οφειλόμενη τιμή στη στρατιά των επώνυμων και ανώνυμων εκείνων δασκάλων, οι οποίοι σε χρόνους δύσκολους, ύψωσαν το ανάστημα τους κι οργανωμένοι εδώ και 40 χρόνια συνδικαλιστικά συνέβαλαν αποφασιστικά:

- στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης και στη συντήρηση της εθνικής μας ταυτότητας

- στην ποιοτική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος

- στην διεκδίκηση και εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας για το διδασκαλικό κόσμο της Κύπρου

- στην ανάπτυξη και περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση της Παιδείας του τόπου μας

- στην προώθηση του ελεύθερου συνδικαλισμού

- στην προώθηση της συνεργασίας με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού, αλλά και την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δασκάλων.

Η ΔΗΚΙ Δασκάλων και Νηπιαγωγών, γέννημα και θρέμμα της προπραξικοπηματικής περιόδου του 1973, τόλμησε τότε και ύψωσε κεφάλι ενάντια στο χουντικό σκοταδισμό και προάσπισε τη δημοκρατία και την ευνομία. Έταξε ως προορισμό της να υπηρετήσει την ελευθερία, τη δημοκρατία, το δίκαιο και την αλήθεια. Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υπερασπίζει τα δημοκρατικά ιδεώδη από τη μια και την εξύψωση της αξιοπρέπειας του δασκάλου από την άλλη. Περνώντας μέσα από καμίνι δοκιμασιών, από τα πρώτα στάδια της σύστασης της και της ανάληψης από αυτή της ηγεσίας στην ΠΟΕΔ, η ΔΗΚΙ συνεχίζει μέχρι σήμερα αταλάντευτη την αποστολή της και λειτουργεί με αρχές και στόχους, όπως αυτοί καταγράφονται στο καταστατικό της.

Όταν πριν 40 χρόνια η ΔΗΚΙ ανέλαβε την ηγεσία και την προεδρία της ΠΟΕΔ, είχε μπροστά της πληθώρα συσσωρευμένων προβλημάτων του κλάδου: τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, ένα καταπιεστικό διδαχτικό χρόνο, αναχρονιστικούς κανονισμούς αξιολόγησης, προαγωγών, μεταθέσεων κ.α.

Με υπομονή και επιμονή, με προγραμματισμό και μεθόδευση, βασισμένη στις αρχές, αλλά και με την κατάλληλη ευελιξία, η ΔΗΚΙ στα 15 χρόνια της προεδρίας της στην ΠΟΕΔ (από το 1973-1990), με εξαίρεση την τριετία 1981-84 παρουσίασε τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων μοναδικά στην ιστορία της ΠΟΕΔ. Ήταν την περίοδο αυτή και ειδικότερα τη χρυσή πενταετία του Διδασκαλικού Συνδικαλισμού (1985-90) που η ΔΗΚΙ ως πλειοψηφούσα Κίνηση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και είχε την προσωπική της σφραγίδα:

- στη δημιουργία κανονισμών μεταθέσεων

- στη θέσπιση κανονισμών προαγωγών

- στην αύξηση των θέσεων Β. Διευθυντών

- στην ελάττωση των ωρών διδασκαλίας, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας

- στην καθιέρωση επιδόματος για τα μικρά σχολεία

- στην παραχώρηση γης στην ΠΟΕΔ, με στόχο μόνιμες κατασκηνώσεις

- στην τροποποίηση του σχεδίου συντάξεων

- στη δημιουργία των πρώτων 300 οργανικών θέσεων νηπιαγωγών και αναγνώριση της ισοτιμίας Νηπιαγωγών και Δασκάλων

- στο να καταστεί το Σ.Τ.Δ.Κ. ένα από τα πιο ισχυρά επαγγελματικά ταμιευτήρια της Κύπρου και πολλά άλλα.

Είναι την περίοδο αυτή που με τα πειστικά επιχειρήματα, τον ενθουσιασμό, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα επιτεύχθηκε η ιστορική συμφωνία του 1986. Είναι από τότε που έπαψαν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί να είναι οι φτωχοί συγγενείς της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θεωρούνται επιτέλους ισότιμοι ως επαγγελματίες μέσα στην ευρύτερη εκπαιδευτική οικογένεια. Γνώμες και απόψεις ανεξάρτητων παρατηρητών όπως:

- «το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό επίτευγμα της ΠΟΕΔ»

- «το όνειρο πραγματοποιείται, έστω και αργά»

- «κανένας δε διανοήθηκε ποτέ, τέτοια επιτυχία,»

και πολλές άλλες, δηλώνουν τη σημασία του επιτεύγματος τούτου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν (1990-σήμερα), η ΔΗΚΙ έστω και αν δεν κατείχε την ηγεσία της ΠΟΕΔ, δεν έπαψε να αγωνίζεται και πάντοτε με ΗΘΟΣ-ΣΥΝΕΠΕΙΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, έθετε και συνεχίζει να θέτει πρώτιστα και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του κλάδου, μακριά από κινησιακές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς. Η ΔΗΚΙ λειτουργούσε πάντοτε ΠΟΕΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΙΝΗΣΙΑΚΑ. Ξεπεράσαμε τα διάφορα ψευδοδιλήμματα, υπερβήκαμε ιδεολογικούς, κομματικούς και ηλικιακούς διαχωρισμούς, απορρίψαμε τον κυβερνητικό και αντικυβερνητικό συνδικαλισμό και αναδείξαμε το διδασκαλικό συνδικαλισμό ως γνώμονα των πράξεων μας.

Θα είμαστε μηδενιστές αν υποστηρίζαμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα για την επίλυση των σοβαρών χρόνιων και πολλαπλών προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας. Σίγουρα δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν.

Όμως σημαντικές είναι οι επιτυχίες της ΠΟΕΔ τα τελευταία χρόνια, στις οποίες και η ΔΗΚΙ διαδραμάτισε αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο:

- Αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων

- Μείωση του διδακτικού χρόνου των δασκάλων και νηπιαγωγών που εργάζονται σε δύο σχολεία

- Mείωση του αριθμού των μαθητών κατά τάξη

- Λειτουργία των εξοχικών κατοικιών μας στις Πλάτρες

- Παραχώρηση θέσεων οργανικών και προαγωγής για δασκάλους και νηπιαγωγούς

- Δωρεάν υποχρεωτική Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση κ.α.

- Γραμματειακό προσωπικό

- Ενιαίο Ολοήμερο σχολείο

- Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση , κ.α.

Η ΔΗΚΙ στα 40 χρόνια παρουσίας της στα ΠΟΕΔΙΚΑ δρώμενα, δίνοντας έμφαση στο δίπτυχο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, με μια πλούσια πολιτιστική, κοινωνική και πνευματική δράση έδωσε το μήνυμα ότι δεν είμαστε μόνο η Κίνηση που αγωνίζεται για την ποιοτική παιδεία αλλά ταυτόχρονα είμαστε μια Κίνηση με ζωντανή παρουσία στην Κοινωνία.

Δεκάδες Εκπαιδευτικά Συνέδρια, Εκδρομές, Σεμινάρια, Αντικατοχικές εκδηλώσεις, Μουσικές βραδιές, Επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα (νοσοκομεία, γεροκομεία, στρατόπεδα), Παγκύπριες Χοροεσπερίδες, Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής κτλ., δίνουν το στίγμα της όλης δράσης μας

Φίλες και Φίλοι,

με πρωτεργάτες τους οκτώ καταξιωμένους προέδρους που πέρασαν από την 40χρονη πορείας της (Αντρέα Παπαδόπουλο, Ανδρέα Ελευθεριάδη, Γιώργο Παπαλεοντίου, Μιχαήλ Ταπακούδη, Γιώργο Λουκά, Γιώργο Γεωργίου, Αλέκο Κουράτο, και τον νυν πρόεδρο Γιώργο Σπύρου) πλαισιούμενοι από μια πλειάδα άξιων και ικανών αξιωματούχων, στελεχών και συνεργατών, και έχοντας τη συνεχή στήριξη των εκατοντάδων φίλων και εκτιμητών του έργου της, η ΔΗΚΙ έχει κατορθώσει να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσφοράς της σ’όλα όσα μεγάλα και σημαντικά έχει πετύχει ο κλάδος τα τελευταία 40 χρόνια.


Η ΔΗΚΙ, ανανεωτική και νεανική (στις τελευταίες εκλογές της ΠΟΕΔ 1 στους 3 εκλεγμένους γενικούς αντιπροσώπους της ΔΗΚΙ είναι καινούργιος αντιπρόσωπος και 1 στους 2 είναι νεαρός απλός δάσκαλος) θα συνεχίσει να αγωνίζεται με ΗΘΟΣ και ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Η ΔΗΚΙ διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κλάδου μας και της Παιδείας του τόπου γενικότερα. Δεν ξεχνά ότι η μισή Πατρίδα μας είναι κατεχόμενη και χρειάζεται τον αγώνα όλων μας για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική.

Η ΔΗΚΙ κράτησε ενωμένη την ΠΟΕΔ και δεν τη χώρισε σε νέους και παλιούς, δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους, δάσκαλους και νηπιαγωγούς.

Θα συνεχίσει να αγωνίζεται:

- Για μια ΠΟΕΔ με όραμα και δράση

- Για μια ριζική Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

- Για μια παιδεία σύγχρονη και δημοκρατική

- Για ένα καλύτερο αύριο.