Με μεγάλη επιτυχία τα συνέδρια της ΔΗΚΙ σε Λευκωσία και Λάρνακα

Posted in Ανακοινώσεις

H ΔΗ.ΚΙ. Δασκάλων & Νηπιαγωγών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Εκπαιδευτικά Συνέδρια και Βιωματικά Εργαστήρια με θέμα: «Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο», το Σάββατο 17 Γενάρη 2015 στο Δημοτικό Σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης στη Λευκωσία, και "Οι τέχνες ως παιδαγωγικό υλικό",  το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.

Στο πρώτο συνέδριο, η μαζική προσέλευση τετρακοσίων εκπαιδευτικών επιβεβαιώνει από τη μια την ορθότητα της επιλογής του θέματος, αλλά παράλληλα μαρτυρεί το γνήσιο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς που προκύπτουν στη σχολική καθημερινότητα.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, το μέλος της ΕΕΥ και επίτιμος πρόεδρος της ΔΗ.ΚΙ. Αλέξανδρος Κουράτος, ο ΠΛΕ κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου και ο ΕΔΕ κ. Πανίκος Λουκάς. Το Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΙ κ. Γιώργος Σπύρου.

Εισηγητής στο Α΄ Μέρος του Συνεδρίου ήταν ο Δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, Λέκτορας Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου με την εισήγηση «Πρόληψη και διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς: ο δάσκαλος ως ψυχολόγος;»

Στο Β΄ Μέρος ακολούθησαν εργαστήρια με τα πιο κάτω θέματα και εμψυχωτές:

Εργαστήρι 1: Δεξιότητες επικοινωνίας, τεχνική διαμεσολάβησης για επίλυση συγκρούσεων (Δρ Μαρία Καραγιάννη, Λειτουργός ΟΑΠ και Αγγελική Ανδρέου, Λειτουργός Π.Ι).
Εργαστήρι 2: Διαχείριση εκφοβιστικής συμπεριφοράς (Άντρη Σουρουλλά, Λειτουργός ΟΑΠ και Χρυστάλλα Μαζέρη, Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος, ΥΕΨ Λειτουργός ΟΑΠ).
Εργαστήρι 3: Διαχείριση τάξης-ψυχική ανθεκτικότητα-πρακτικές προσεγγίσεις (Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος).
Εργαστήρι 4: Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά
(Νίκος Σώζος, Οργανισμός Hope for Children UNCRC Policy Centre).

Οι παρουσιάσεις του ομιλητή και των διοργανωτών των εργαστηρίων βρίσκονται εδώ

Πέραν της ευθύνης του κάθε εκπαιδευτικού στη σχολική τάξη αποτελεί κοινή παραδοχή η αυξανόμενη παραβατική, αντικοινωνική συμπεριφορά και τα προβλήματα συμπεριφοράς που επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ η αποτελεσματική διαχείρισή τους προσκρούει στα κενά της νομοθεσίας και των κανονισμών, στις ελλιπείς δομές στήριξης, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και στον ελλιπή συντονισμό τους.

Καλούμε το ΥΠΠ:
-Να ετοιμάσει και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών οργανώσεων ένα εθνικό σχέδιο δράσης εμπλέκοντας όλες τις σχετικές υπηρεσίες του Κράτους.
-Να στελεχώσει επαρκώς την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και όλων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά, για πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση.
-Να μελετήσει και να αναθεωρήσει τους Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων για την πειθαρχία και τη νομοθεσία.
-Να επιμορφώσει οργανωμένα, συστηματικά και σε σχολική βάση τους εκπαιδευτικούς σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης προβληματικής συμπεριφοράς.
-Να αξιολογήσει τις μέχρι τώρα δράσεις του και να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό.
-Να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές που θα στηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειες με συναισθηματικά, κοινωνικά και μαθησιακά προβλήματα.
-Να εισάξει πιλοτικά νέους θεσμούς, όπως αυτό του κοινωνικού λειτουργού σε σχολική βάση.
-Να δημιουργήσει κέντρα ψυχοκοινωνικής στήριξης μαθητών σε σχολικό χρόνο.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Και στο δέυτερο συνέδριο με θέμα "Οι τέχνες ως παιδαγωγικό υλικό" που έγινε στη Λάρνακα η προσεύλευση των συνέδρων ήταν μαζική. 

No images found.